1 Kdaj bom moral začeti plačevati za uporabo polnilnic MOL?

Naše storitve elektromobilnosti bodo zaračunane od 11. junija 2019.

2 Zakaj moramo plačevati za polnjenje?

Z vzpostavitvijo in delovanjem potrebne infrastrukture nastanejo precejšnji stroški, zato mreže ne bi mogli izboljševati, če storitve ne bi zaračunavali.

3 Kako lahko plačam za polnjenje?

Postopek je opisan tu, kliknite tukaj za podrobnejši opis.

4 Kako postanem član programa zvestobe MOL LOYALTY?

Klikni tukaj: https://www.molloyalty.si/

5 Kaj se zgodi v primeru, če se po nakupu polnjenja le-to prekine, preden je akumulator 100-odstotno napolnjen?

V takem primeru lahko seveda nadaljujete s polnjenjem. Obvestite naše sodelavce na servisu, ki bodo ustrezno ravnali.

6 Na koga se lahko obrnem, če imam vprašanje ali v primeru težav?

Obrnite se na sodelavce na bencinskih servisih ali kliknite tukaj.

7 Kakšne vrste priključkov in izhodne moči so na voljo?

Vsa polnilna mesta so opremljena s priključki 1 CCS, 1 CHAdeMO in 1 priključkom tipa 2. Izhodna moč je 43 kWh pri običajnem (AC) polnjenju in 50 kWh pri (DC) polnjenju visoke moči.

8 Katere vrste polnilnic so na voljo in za katere modele vozil se lahko uporabljajo?

Za polnjenje doma so na voljo priključki tipa 1 (npr. za vozila Nissan LEAF, Kia Soul, Peugeot Ion) ali tipa 2 (Mennekes) (npr. za vozila Tesla Model S, VW eGolf, Renault Zoe).

V Evropi se najpogosteje uporabljata dve vrsti polnilnic z enosmernim tokom (DC). Sistem CHAdeMO, ki so ga razvili japonski proizvajalci avtomobilov, se uporablja za Nissan, Kia, Mitsubishi, Citroen in Peugeot, medtem ko se priključek CCS, nadgradnja priključka tipa 2, uporablja predvsem za evropska vozila, na primer BMW in Volkswagen. Za polnjenje vozila Tesla Model S se lahko uporabi adapter za priključek CHAdeMO.

9 Imam vozilo Opel Ampera; ali ga bom lahko napolnil?

Obstaja možnost, da kabel adapterja tipa 2/tipa 1 proizvajalca, ki je na voljo kot dodatna oprema za vozilo Opel Ampera, ne bo primeren za začetek polnjenja. Vzrok za to je v tem, da je eden od vtičev konektorja na adapterskem kablu tipa 2 krajši, zato ni mogoč ustrezen stik. To je varnostni ukrep, saj proizvajalec za ta model priporoča uporabo običajne polnilnice AC. Adapterski kabel, ki je primeren za polnjenje tega modela, je mogoče kupiti.

10 Ali slišite nenavaden, nenormalen zvok oz. iz polnilnice prihaja glasen, ventilatorju podoben zvok in ne veste, kaj narediti?

V tem primeru vas prosimo, da o tem obvestite sodelavce na bencinskem servisu. Morda so se med običajnim delovanjem sprožili hladilni ventilatorji polnilnice. Ti povzročajo zvok, ki je običajen pri delovanju, zato v tem primeru polnjenja ni treba prekiniti in ni treba uporabiti gumba za zaustavitev v sili.

11 Kaj pomeni AC polnjenje?

AC polnjenje pomeni polnjenje z izmeničnim (AC) tokom. Zaradi majhne zmogljivosti pretvornikov, vgrajenih v vozila, je maksimalna moč polnjenja mogoča le pri malo vozilih. Običajno omogočajo moč polnjenja do 43 kW, standardna moč pa je 43 kW; toda nekatere znamke avtomobilov (npr. Renault) omogočajo večjo moč tudi pri izmeničnem toku.

12 Kako dolgo traja AC polnjenje?

Odvisno od zmogljivosti akumulatorja in njegove napolnjenosti. Glede na zadnje statistične podatke polnjenje traja 1–1,5 ure.

13 Kaj pomeni DC polnjenje?

DC polnjenje pomeni polnjenje z enosmernim (DC) tokom. Polnilnice z močjo preko 40 kW so polnilnice visoke moči. Po navadi so to polnilnice za polnjenje z enosmernim tokom.

14 Kako dolgo traja DC polnjenje?

Odvisno od zmogljivosti akumulatorja in njegove napolnjenosti. Glede na zadnje statistične podatke polnjenje traja 25–35 minut.

MOL PLUGEE Splošni pogoji poslovanja in Politika zasebnosti   |   Več informacij   |   Obvestilo o piškotkih
​Projekt NEXT-E se sofinancira z instrumentom EU za povezovanje Evrope.

​Za to publikacijo je odgovoren izključno avtor.
​Evropska unija ni odgovorna za kakršnokoli uporabo tu vključenih informacij.
EU logo
​Sofinancirano s pomočjo Instrumenta za povezovanje Evrope Evropske unije